DEC. 2013 / CONGO: “De grondstoffen voor onze mobieltjes” NCRV ALTIJD WAT *Camera/Geluid*


by admin on December 03, 2013

We staan er niet bij stil, maar ons mobieltje zit vol met grondstoffen. Dankzij grondstoffen zoals goud en tin kunnen wij bellen. Toch is niet alles koek en ei.

Sinds kort bestaat er een Amerikaanse wet die alle grondstoffen uit de Democratische Republiek Congo verbiedt. Het geld dat verdiend wordt met grondstoffen uit dit Afrikaanse land zou gebruikt worden door rebellen om wapens van te kopen.

Ondanks de boycot is met Nederlandse hulp een conflictvrije tinmijn geopend. Verslaggeefster Evelien Vehof gaat er samen met Prins Jaime de Bourbon de Parma naartoe. Hij is daar bezig de conflictvrije tinmijn te organiseren waarvan de opbrengsten wel naar de bevolking gaan.

Congo is enorm rijk aan grondstoffen maar profiteert daar nauwelijks van vanwege alle conflicten in het land, waardoor de rebellen er vaak met de buit van doorgaan. Prins Jaime heeft, in zijn functie van Speciaal Gezant Natuurlijke Hulpbronnen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, een systeem bedacht waardoor het geld wel eerlijk wordt verdeeld. De hoop is dat landen als Amerika binnenkort weer zaken met Congo willen doen.Leave a Reply